Komunikacja w organizacji a rozwijanie pracowników na przykładzie przedsiębiorstwa Elkom Gsm Serwis - Filar Władysław (My University, 2007)
We współczesnej gospodarce, opartej na wiedzy, przedsiębiorstwa zdobywają przewagę konkurencyjną, jeśli potrafią kształtować kulturę organizacyjną, sprzyjając rozwojowi pracowników, zdolnych do zdobywania, wykorzystywania i dzielenia się wiedzą. Ważnym elementem w sprawnym kierowaniu ludźmi i wykorzystywaniu ich umiejętności jest prawidłowy proces komunikacji jaki zachodzi w przedsiębiorstwie. Budowanie wizerunku firmy może w dużej mierze zależeć od prawidłowych relacji społecznych w organizacji. Niniejsza praca ma na celu uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy firma Elkom Gsm Serwis wykorzystuje komunikację w motywowaniu swoich pracowników do rozwoju zawodowego. Aby wykonać tak postawiony cel dokonana została analiza teoretyczna oraz empiryczna najważniejszych zagadnień w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi, a szczególnie rozwijanie pracowników oraz komunikacji w organizacji.
The communication in organisation and the development of empoloyees based on Elkom Gsm Serwis
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie strategiczne; komunikacja; rozwój pracowników w organizacji; polityka personalna firmy; problemy komunikacyjne