Potencjał agroturystyczny gminy Piwniczna-Zdrój - Gamon, Jadwiga (My University, 2011)
Przedmiotem niniejszej pracy jest agroturystyka w miejsko-wiejskiej gminie uzdrowiskowej Piwniczna-Zdrój położonej na południu Polski. Celem pracy jest analiza potencjału agroturystycznego w gminie Piwniczna-Zdrój oraz wskazanie głównych obszarów jego niewykorzystania. Hipotezy: 1) Gmina Piwniczna-Zdrój posiada bardzo dobre warunki do rozwoju agroturystyki. 2) Gmina Piwniczna-Zdrój w pełni wykorzystuje posiadany potencjał agroturystyczny – większość gospodarstw rolnych na jej terenie prowadzi działalność agroturystyczną. 3) W gminie Piwniczna-Zdrój współpraca i integracja w zakresie agroturystyki jest na bardzo wysokim poziomie. Praca podzielona jest na trzy główne części. Pierwszą teoretyczną stanowi rozdział pierwszy, w którym na podstawie dostępnej literatury przedmiotu zostały zebrane i opisane charakteryzujące agroturystykę tematy, na drugą część diagnostyczną składają się dwa rozdziały: rozdział drugi, którego celem była prezentacja gminy Piwniczna-Zdrój atrakcyjnej dla działalności agroturystycznej oraz rozdział trzeci, którego celem było ukazanie obecnego stanu agroturystyki w gminie. Pierwszy z nich zawiera szczegółowe opisy walorów przyrodniczych i pozaprzyrodniczych oraz analizę aktualnego stanu infrastruktury turystycznej. Drugi został oparty na przeprowadzonych badaniach za pomocą kwestionariusza wywiadu. Ostatnia część, którą stanowi rozdział czwarty, zawiera ocenę potencjału agroturystycznego, dokonaną za pomocą analizy obrazowej o treściach empirycznych SWOT w formie zestawieniowej oraz dwa główne, według autorki, przykłady obszarów niewykorzystania tego potencjału. Rozdział ten został napisany zarówno w oparciu o informacje zawarte w poprzednich rozdziałach, jak i dane z Urzędu Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój. Agroturystyka staje się coraz bardziej popularną formą wypoczynku i może stanowić korzystną alternatywę zarobkowania dla rolników zamieszkujących gminę Piwniczna-Zdrój. Gminę, której potencjał agroturystyczny, jak wynika z powyższego opracowania, jest bardzo wysoki, choć nie do końca wykorzystany. Jednocześnie niektóre działania organizacji spo- łecznych rokują nadzieje na to, że w agroturystyce w gminie Piwniczna-Zdrój zachodzić będzie coraz więcej korzystnych zmian.
The farm tourism potential of the Piwniczna-Zdrój commune
Keywords: agroturystyka; gmina Piwniczna-Zdrój; atrakcyjność turystyczna; analiza SWOT