Postrzeganie bezpieczeństwa internetowych kont bankowych przez klientów wybranych banków. Analiza statystyczna - Stelmach, Łukasz (My University, 2009)
Przedmiotem pracy jest bezpieczeństwo bankowości internetowej, ponieważ jest to temat współczesny, interesujący, dynamiczny i nierozerwalnie związany z rozwojem omawianych usług bankowych. Można powiedzieć, że bezpieczeństwo bankowości internetowej, szczególnie w Polsce, jest warunkiem koniecznym jej rozwoju. Zmiany w tej dziedzinie są ciągłe i niezwykle ciekawe do obserwacji. Celem pracy jest przedstawienie tematyki bankowości internetowej, a konkretnie jej oferty na polskim rynku i pokazania stanu jej bezpieczeństwa w oczach jej obecnych lub potencjalnych użytkowników. Celem badawczym jest identyfikacja czynników wpływających na postrzeganie bezpieczeństwa kont internetowych (lub z dostępem internetowym) przez posiadaczy kont bankowych oraz osoby ich nie posiadające oraz określenie ich związków z wybranymi cechami klientów banków –stwierdzenie, czy istnieje różnica w postrzeganiu bankowości internetowej przez posiadaczy różnych kont. Omawianie wszelkich zagadnień wymaga wcześniejszego zapoznania się z ogólną wiedzą na dany temat. Pierwszy rozdział niniejszej pracy wprowadza czytelnika w temat bankowości elektronicznej i internetowej, przedstawia poszczególne fazy ich rozwoju oraz stan obecny. Rozdział drugi podejmuje ocenę funkcjonowania usług bankowości internetowej z punktu widzenia usługodawcy, czyli banku i usługobiorcy, czyli klienta banku. Bezpieczeństwo bankowości internetowej stanowi główny przedmiot rozdziału trzeciego. Znaleźć w nim można opis narzędzi, które są niezbędne do korzystania z bankowości internetowej oraz instrumentów zapewniających jej bezpieczeństwo, z podziałem na instrumenty techniczne i prawne. Rozdział trzeci traktuje także o bezpieczeństwie technicznym bankowości elektronicznej w odniesieniu do obowiązujących w Polsce przepisów prawnych oraz o zagrożeniach wynikających z korzystania z jej usług. Rozdział czwarty przedstawia aktualną ofertę banków działających na polskim rynku w zakresie bankowości internetowej. Rozdział piąty stanowi część praktyczną niniejszego opracowania i zawiera opis oraz wyniki analizy odpowiedzi na przeprowadzoną, na potrzebę tej pracy, ankietę. Ankieta ta dotyczyła zapatrywań badanych osób na bezpieczeństwo usług bankowości internetowej i miała na celu identyfikację czynników wpływających na postrzeganie bezpieczeństwa kont internetowych (lub z dostępem internetowym) przez posiadaczy kont bankowych oraz osoby ich nieposiadające, a także określenie ich związków z wybranymi cechami klientów banków. W rozdziale piątym znaleźć można opis wyciągniętych wniosków oraz badanie ich statystycznej istotności. Pracę kończy podsumowanie rozważań teoretycznych i przeprowadzonych badań.
Client's perception of safety of selected internet bank accounts. Statistical analysis
Keywords: bankowość elektroniczna; bankowość wirtualna; bezpieczeństwo depozytów bankowych