Zadania i organizacja aparatu pomocniczego wójta gminy Dębica - Smagacz Daniel (My University, 2007)
Całość zadań administracji publicznej z różnych tytułów przysługujących gminie realizowana jest z znacznej części przez wydawanie decyzji administracyjnych. Pierwotnym adresatem norm kompetencyjnych jest w gminie wspólnota samorządowa, którą z mocy prawa tworzą mieszkańcy gminy. Wspólnota samorządowa podejmuje rozstrzygnięcia bezpośrednio w głosowaniu wyborczym oraz w referendum, a także za pośrednictwem organów gminy. W niniejszej pracy zebrano wszelkie dostępne informacje dotyczące funkcjonowania Urzędu Gminy w Dębicy oraz jej organów. W pracy poświęcono uwagę istocie samorządu terytorialnego oraz źródłom prawa stanowiącym podstawę funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce. Zawarto zagadnienia gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego. Dokonano charakterystyki organów gminy, zakresu ich działania oraz kompetencji w oparciu o organy gminy Dębica. Opisano zakres ich działania, zasady funkcjonowania, zakres działania jego kierownictwa oraz kontroli pracowników i poszczególnych komórek.
Tasks and organizational frame of Dębica commune chief's administration
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; gmina; organy gminy; instytucje gminne; samorząd terytorialny