Wpływ procesu restrukturyzacji w sferze zasobów ludzkich na funkcjonowanie Przedsiębiorstwa Handlowo-Gastronomicznego "Mościce" Sp. z o.o. - Grzesiak, Małgorzata (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest analiza sposobów restrukturyzacja zatrudnienia i skutków jakie za sobą przyniosła. Obecna sytuacja na rynku, zmusza wiele firm i przedsiębiorstw do przeprowadzania derekrutacji personelu, czyli zwolnień pracowników. Ocena procesów derekrutacji personelu w Przedsiębiorstwie Handlowo-Gastronomicznym „Mościce” Sp. z o.o. przedstawia powody, które zmusiły właścicieli firmy do przeprowadzenia w przedsiębiorstwie redukcji etatów. Ocena dotyczy również sposobów zwolnień pracowników, czy zostały przeprowadzone w odpowiedni sposób, czy też nie, a jeśli nie - to co przedsiębiorstwo powinno było zrobić, żeby ta zaplanowana derekrutacja personelu przeprowadzona była poprawie i z „korzyściami” zarówno dla pracodawcy, jak i zwalnianego pracownika. Badania procesu redukcji i skutków restrukturyzacji zatrudnienia w Przedsiębiorstwie Handlowo-Gastronomicznym „Mościce” Sp. z o.o. obejmują okres od początku 2004 roku do połowy 2011.
The influance of the process of changes in the human resources' area on the functioning of the trade-gastronomic firm
Keywords: restrukturyzacja; restrukturyzacja zatrudnienia; derekrutacja personelu; człowiek w organizacji; redukcja etatów