Aktywne i pasywne formy przeciwdziałania bezrobociu na przykładzie powiatu brzeskiego (analiza lat 2006-2010) - Szpilka, Krzysztof (My University, 2012)
Celem pracy jest charakterystyka zjawiska bezrobocia, przedstawienie aktywnych i pasywnych form przeciwdziałania bezrobociu na terenie powiatu brzeskiego, ukazanie struktury bezrobocia osób zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Brzesku oraz ocena efektywności form przeciwdziałania bezrobociu. Dane statystyczne zawarte w pracy obejmują lata 2006 – 2010. Dla realizacji celu pracy zastosowano metodę analizy literaturowej oraz analiz ilościowych danych liczbowych. Podstawowe znaczenie miały dane udostępnione przez Powiatowy Urząd Pracy w Brzesku. Należy tu wymienić analizy i sprawozdania, które pozwoliły na uzyskanie danych statystycznych dotyczących wielkości i struktury analizowanego zjawiska, aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu, a także informacji o brzeskim rynku pracy oraz podstawowych danych dotyczących całego rejonu. Analiza rynku pracy i poziomu bezrobocia w powiecie brzeskim wskazuje potrzebę stworzenia lokalnego zestawu środków, mechanizmów, ułatwiających utrzymanie istniejących miejsc pracy oraz tworzenie nowych, rozwój małej i średniej przedsiębiorczości. Zauważalny jest wysoki poziom bezrobocia wśród młodzieży, kobiet, osób z niskim wykształceniem oraz zamieszkujących tereny wiejskie.
Active and passive forms of counteracting unemployment as exemplified by Brzesko poviat (an analysis of the years 2006-2010)
Keywords: bezrobocie; aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu; pasywne formy przeciwdziałania bezrobociu; przeciwdziałanie bezrobociu; formy przeciwdziałania bezrobociu