Analiza pomocy publicznej udzielonej w Polsce w latach 2005-2009 oraz jej pozytywnych i negatywnych skutków - Wyrostek, Angelika (My University, 2011)
W niniejszej pracy dokładnej analizie poddano sposób wydatkowania pomocy publicznej, celem zweryfikowania słuszności udzielania tegoż wsparcia z punktu widzenia celów gospodarczych poprzez przedstawienie wpływu, jaki wywiera on na rozwój gospodarczy, a także wykazania dominacji aspektów pozytywnych nad negatywnymi, wynikającymi z udzielania pomocy publicznej. Obrane hipotezy testowano przy pomocy materiałów wtórnych w postaci raportów o pomocy publicznej w Polsce udzielonej przedsiębiorcom w latach 2005-2009, sporządzonych przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W drodze przeprowadzonych badań, na podstawie dogłębnej analizy tych materiałów wykazano, iż pomoc publiczna jest słuszna z punktu widzenia celów gospodarczych, gdyż w dużym stopniu przyczyniła się do ogólnego wzrostu gospodarczego. Ustalono również, iż korzyści, jakie niesie za sobą udzielanie pomocy publicznej znacznie przewyższają wynikające z tego aspekty negatywne. Niniejsza praca doskonale obrazuje to, jak istotną rolę dla gospodarki oraz całego społeczeństwa odgrywa pomoc publiczna. Ponadto z danych zawartych w raportach wynika, że zmiany w wydatkowaniu pomocy publicznej w badanym okresie kształtowały się bardzo korzystnie, co znacznie zwiększa szanse na to, że w przyszłości pomoc publiczna zostanie jeszcze bardziej efektywnie wykorzystana.

This text analyses expending methods of state aid. The aim of this analysis is to check if the giving of aid is justified for economic development. We can find out about the influence of giving aid on economic growth and domination of its positive aspects. The chosen hypothesis were tested using secondary materials like UOKiK’s Polish state aid reports given to entrepreneurs in 2005-2009. Profound analysis of this material shows that state aid is well-grounded for economic development because it has had great influence on economic growth. Furthermore it was established that state aid has more advantages than disadvantages. This text shows how important state aid is for economy and society. In addition reports indicate that changes of using state aid in chosen periods of time were beneficial. Thus, the chances to use state aid more effectively in the future grow.
An analysis of state aid granted in Poland in 2005-2009 and its positive and negative effects
Keywords: pomoc publiczna; pozytywne i negatywne aspekty; wydatkowanie; analiza; raporty UOKIK; state aid; positive and negative aspects; use; analysis; UOKIK’s reports