Podpis elektroniczny i jego znaczenie w rozwoju elektronicznej administracji w Polsce - Klimczak, Łukasz (My University, 2014)
Celem pracy jest omówienie problematyki związanej z funkcjonowaniem oraz znaczeniem podpisu elektronicznego w polskiej administracji i gospodarce. Analizie został podany sposób użycia podpisu elektronicznego na przykładzie e-deklaracji służącej do składania zeznań podatkowych przez Internet. Omówiono aspekty techniczne działania mechanizmu podpisu elektronicznego. Przedstawione zostały zagrożenia oraz warunki bezpieczeństwa podczas składania i weryfikacji podpisu elektronicznego. Został zbadany wpływ e-podpisu na pracę urzędników i funkcjonowanie urzędu. Przedstawiono przykład użycia elektronicznego podpisu na przykładzie podpisywanie faktury VAT-7. Ukazany został wpływ na funkcjonowanie elektronicznej gospodarki oraz korzyści jakie niesie ze sobą korzystanie z podpisu elektronicznego przy spełnieniu określonych warunków.

The aim of the study is to discuss issues related to the functioning and the importance electronic signatures in the Polish administration and the economy. The analysis has shown how the use electronic signatures on the example of e-declaration used for the submission of tax declarations over the Internet. Discussed the technical aspects of operation of the electronic signature. The risks and the safety conditions during the submission and verification of electronic signatures were presented. It was examined the impact of e-signature on the work of officials and the functioning of the office. An example of the use of electronic signatures on the example of signing the invoice VAT-7. Has been shown to affect the functioning of e-commerce, and the benefits brought by the use of electronic signatures under certain conditions.
Electronic signature and its importance in the development of electronic administration in Poland
Keywords: elektroniczny dokument; kryptografia; bezpieczny podpis; e-deklaracja; electronic document; cryptography; secure signature; e-declaration; podpis elektroniczny; electronic signature