Ocena działalności inwestycyjnej w gminie Korzenna - Zieleń, Bartłomiej (My University, 2014)
Głównym celem poniższej pracy było pokazanie, jak duży wpływ na rozwój lokalny mają inwestycje infrastrukturalne. Do badań przyjęto gminę Korzenna położoną w powiecie nowosądeckim w województwie małopolskim. W pracy zastosowano metodę analityczno–opisową. Przeprowadzono ankietę, wśród pięćdziesięciu mieszkańców wybranej do analizy gminy. Wyniki badań pokazały, że mieszkańcy dostrzegają inwestycje realizowane na terenie gminy – widzą ich sens oraz rozumieją potrzebę stałego rozwoju, jednak dostrzegają również błędy rządzących oraz szereg niezaspokojonych potrzeb.

The main objective of this paper was to show how much influence have infrastructure investments on local development. The object of research was municipality of Korzenna which is located in the district of Nowy Sącz in the Małopolska province. The study used a descriptive analytical method. A survey was conducted among fifty people selected for the analysis of the municipality. The results showed that people notice investments in the community - they see their meaning and understand the need for sustainable development, but also recognize the errors of rulers, and a number of unmet needs.
Assessment of the investment in the Municipality Korzenna
Keywords: rozwój lokalny; infrastruktura; gmina; infrastructure; development of local; community