Wpływ potencjału ludzkiego na strategię firmy na przykładzie Sądeckiej Grupy Producentów Owoców i Warzyw "OLSAD" - Talar, Radosław (My University, 2011)
Celem pracy jest zidentyfikowanie koncepcji zarządzania ludźmi w spółce oraz ocena jakości i skuteczności podejmowanych działań personalnych w odniesieniu do realizacji strategii globalnej spółki. Obiektem badań jest Sądecka Grupa Producentów Owoców i Warzyw „OLSAD” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Olszanie. Firma została założona w celu zorganizowania wspólnego handlu i promocji produktów rolnych Sądecczyzny. Badaniami objęto działania personalne podejmowane w spółce. Przeprowadzono analizę działalności komórki personalnej w przekroju jej podstawowych funkcji: planowanie personelu, rekrutacja i selekcja kandydatów, wprowadzenie pracownika do pracy, szkolenie i doskonalenie pracowników oraz ich motywowanie. Szczególna uwaga poświęcona została takim zagadnieniom jak dobór stylu zarządzania prezesa, kształtowanie kultury organizacyjnej firmy, czy poprawa komunikacji wewnątrzzakładowej. Obiektem badań jest również podmiot działań personalnych oraz ich potencjał. Praca z zespołem pracowników operacyjnych i wykonawczych pozwoliła określić sygnał zwrotny podejmowanych przez kierownictwo działań.
Effect of human potential in the company's strategy on the example SGPOiW "OLSAD"
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; ocena; podejmowanie decyzji; strategie personalne