Fundusze inwestycyjne jako podmioty inwestycji finansowych - Piekarz, Kinga (My University, 2005)
Celem pracy jest próba czytelnego przedstawienia zasad funkcjonowania funduszy inwestycyjnych na rynku polskim, traktując je jako podmioty inwestycji finansowych. Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny i składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział poświęcony został ukazaniu inwestycji finansowych jako szczególnej formy inwestowania. W rozdziale tym zdefiniowane zostało zatem pojęcie inwestycji, zasady funkcjonowania rynku finansowego oraz wybranych form inwestycji na tym rynku. W dalszej części rozdziału omówiono instrumenty finansowe dostępne na rynku polskim. Kolejny, drugi rozdział pracy stanowi prezentację istoty i zasad funkcjonowania funduszy inwestycyjnych. Przedstawione zostały również zasady tworzenia, funkcjonowania oraz rodzaje funduszy inwestycyjnych. Geneza i podstawy funkcjonowania funduszy inwestycyjnych w Polsce przedstawione zostały w rozdziale trzecim. Rozdział ten zawiera również charakterystykę takich Towarzystw Funduszy Inwestycyjnych jak: Pioneer Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., DWS Polska Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. oraz Skarbiec Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. Fundusze inwestycyjne należące do wymienionych Towarzystw Funduszy Inwestycyjnych są obiektami badań empirycznych zawartych w pracy. Rozdział czwarty ma charakter wyłącznie empiryczny. Poświęcony on został analizie efektywności takich wybranych funduszy inwestycyjnych jak : Pioneer Agresywnego Inwestowania Fundusz Inwestycyjny Otwarty, DWS Polska Fundusz Inwestycyjny Otwarty Akcji, SKARBIEC-AKCJA Fundusz Inwestycyjny Otwarty Akcji. Analiza ta umożliwiła zaprezentowanie poziomu efektywności badanych funduszy, oraz ich porównanie.
Keywords: inwestycje finansowe; fundusze inwestycyjne; Polska; efektywność