Modele i animacja stylizowana samolotów Spitfire Mk VB, Messerschmitt Bf 109 oraz Heinkel He 111. - Pajor, Krzysztof (My University, 2013)
Celem pracy było utworzenie modeli 3d samolotów II Wojny Światowej oraz realistycznej animacji z ich wykorzystaniem. Wymodelowane zostały trzy samoloty odgrywające istotną rolę podczas walk powietrznych. Każdy ma przedstawioną swoją specyfikację techniczną co jest doskonałym dopełnieniem modelu samolotu. Dzięki temu odbiorca ma cały obraz maszyny wraz z jej możliwościami. Podczas modelowania istotną rzeczą było dbanie, aby wszystkie wymiary samolotu były zgodne ze specyfikacją, żeby zostały zachowane odpowiednie proporcje wszystkich elementów modelu (opływowy kształt kadłuba, właściwe zaokrąglenie skrzydeł i śmigła). Duża rolę odgrywa też teksturowanie, ponieważ to dzięki wyglądowi odbiorca na początku rozpoznaje samolot, dopiero potem zauważa bardziej lub mniej zaokrąglone skrzydła, szerszy i dłuższy kadłub oraz pozostałe szczegóły. Skrzydła Spittfire-a od spodu są wymalowane na kolor niebieski, aby były podobne do otoczenia gdy wróg z ziemi obserwuje przestrzeń powietrzną. Na samolocie widoczny jest także symbol RAF-u czyli sił powietrznych Wielkiej Brytanii, a na Messerschmitt-ach oraz bombowcach Heinkel He 111 czarny krzyż belkowy znak rozpoznawczy niemieckiej Luftwaffe. Wszystkie trzy modele są prezentowane w jednakowy sposób. Najpierw specyfikacja techniczna, następnie animacja pokazująca model dookoła i przelot każdego samolotu. Aby animacje wyglądały realistycznie pracowano na trajektoriach lotu. W każdej klatce ułożono samolot prosto do linii. Podczas renderowania przydatny był silnik Vray. Przy jego zastosowaniu obraz był czysty bez żadnych szumów. Najważniejszymi modelami są samoloty, jednak pozostałe modele jak lotnisko i wszystkie tam elementy składają się na jedną całość. Praca dobrze obrazuje możliwości poszczególnych samolotów, jak również daje wyobrażenie ich lotów w rzeczywistości. Wybuchy samolotów, strzały z luf karabinów na skrzydłach to efekty wykonane za pomocą programu After Effests. Dopełnia ją film co sprawia, że odbiór jest ciekawszy dla widza. Zaletą pracy jest możliwość dalszego jej rozwoju. Można bez problemu wykonać kolejne modele i dołączyć je do bieżącej animacji, lub pokusić się o dołożenie kolejnych nowych scen.
Models and stylized animation aircraft Spitfire Mk VB, Messerschmitt Bf 109 and Heinkel He 111.
Keywords: grafika komputerowa; animacja 3D; samoloty; programy graficzne; tworzenie oprogramowania