Handel Polski i Stanów Zjednoczonych w okresie 2001 - 2010 - Matusek, Marek (My University, 2011)
Handel zagraniczny jest ważnym aspektem w życiu gospodarczym każdego państwa. Poziom rozwoju gospodarczego oraz odległość pomiędzy partnerami są czynnikami wpływającymi na jego poziom. W niniejszej pracy przeprowadzono badanie, jak kształtowała się wymiana pomiędzy Polską a Stanami Zjednoczonymi w okresie 2001 – 2010. Posłużył temu model grawitacyjny, gdzie analizą objęto grupę dziesięciu państw, głównie czołowych partnerów wymiany handlowej z Polską w ostatnich latach oraz kraje amerykańskie, tj. Stany Zjednoczone, Kanada, Meksyk. Dalej zbadano zależność pomiędzy danymi modelowymi a rzeczywistymi na podstawie współczynnika korelacji w arkuszu kalkulacyjnym Excel. Kolejno przedstawiono wskaźniki handlu wewnątrzgałęziowego dla wybranych gałęzi przemysłu Polski oraz analogicznie dla Stanów Zjednoczonych. W większości przypadków dane modelowe pokryły się z danymi rzeczywistymi.

Foreign trade is an important aspect in economic life of every country. Level of the economic development and geographical distance between partners are factors influence its level. This paper studies changes in the trade between Poland and the United States in the period of 2001 – 2010. In order to test the Gravity Model assumptions in practise, decided to examine its usefulness in analysing trades between Poland and teen countries, including the United States, was closely analysed. Moreover, relationship between of the model and real data was examined based on the correlation in the spreadsheet Excel. Afterwards, the Intra - Industry Trade for Poland and the United States was presented. All in all, this paper provides some theoretical explanations of foreign trade, the Gravity Model, literature review and data analysis and it can be useful in, for example, further future analysis.
Trade relations between Poland and the United States in period 2001 to 2010
Keywords: handel zagraniczny; model grawitacyjny; handel towarami; handel usługami