Psychospołeczne uwarunkowania zachowań organizacyjnych urzędników samorządowych Urzędu Gminy Podegrodzie - Konstanty, Sylwia (My University, 2011)
Praca prezentuje zespół zagadnień traktujących o psychologii zachowań organizacyjnych. W części teoretycznej przeprowadzono analizę psychospołecznych uwarunkowań zachowań organizacyjnych pracowników samorządowych. Punktem wyjścia tejże analizy był behawioryzm - jedna z ważniejszych koncepcji psychologicznych oraz teoretyczne zagadnienia komunikacji społecznej. Badania przeprowadzone zostały w Urzędzie Gminy z wykorzystaniem metody ankietowej i kwestionariusza – jako narzędzia badawczego. Na podstawie wyników badań stwierdzone zostało, że interesanci generalnie są zadowoleni z jakości świadczonych usług przez urzędników. Badania pokazały również, że pracownicy też są zadowoleni ze swojej pracy. Nie stwierdzono dużych rozbieżności w odpowiedziach urzędników ani interesantów dotyczących komunikacji interpesonalnej. Wyniki badań pozwalają na przedstawienie kilku wniosków. Dodatkowo wyniki badań umożliwiają stwierdzenie, że komunikacja w Urzędzie Gminy w Podegrodziu jest na dobrym poziomie. Wykorzystanie ankiety jako techniki badawczej umożliwiło zachowanie anonimowości, co przełożyło się na bardziej szczere odpowiedzi.

The work presents a group of issues about psychology of organizational behavior. In the theoretical part analyzed psychosocial determinants of organizational behavior of local government employees. The starting point of this analysis was behaviorism as one of the most important psychological concept and theoretical concept of social communication. The study was conducted in the community office by using survey methods and questionnaire as a research tools. Based on the research stated that the visitors are generally satisfied with the quality of services provided by officials. Study showed also that employees are satisfied with their work too. There were not big differences between clarks and visitors responses about interpersonal communication. Results allow for the presentation of several conclusions. In addition, test results enabled the statement that the communication in the above office in Podegrodzie is good. The use of questionnaires as a research technique allowed for more honest answers.
Psychosocial factors of organizational behavior officers of the Municipal Government Podegrodzie
Keywords: komunikacja; kompetencje komunikacyjne; samorząd gminny; interesanci; ankieta; communication; organizational behaviour; communicative competences; local government; visitors; questionnaire