Konflikty w organizacji, ich źródła i sposoby rozwiązywania - Kustra, Agnieszka (My University, 2009)
Głównym celem pracy jest przybliżenie tematyki konfliktów, ze szczególnym uwzględnieniem źródeł i sposobów ich rozwiązywania. Problem ten szczególnie przydatny w zarządzaniu przedstawiony jest na przykładzie nowosądeckiego oddziału firmy z branży handlowej. Uzyskane wyniki nie tylko pozwolą na zweryfikowanie wpływów konfliktów na działalność organizacji, ale także na określenie skutecznych sposobów ich rozwiązywania. Praca składa się z czterech rozdziałów: trzech teoretycznych przygotowanych na bazie aktualnej literatury przedmiotowej oraz jednego rozdziału empirycznego zawierającego informację o przeprowadzonych badaniach własnych w oparciu o narzędzie badawcze, jakim jest ankieta.
Conflicts in organization, sources and manners of solving
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; sytuacje konfliktowe; zarządzanie konfliktami