Wybrane aspekty kredytowania i subsydiowania rolnictwa w Polsce na podstawie Banku Gospodarki Żywnościowej Oddział w Tarnowie - Chwistek Agnieszka (My University, 2004)
Celem pracy jest analiza wybranych aspektów kredytowania i subsydiowania rolnictwa w Polsce na podstawie Banku Gospodarki Żywnościowej Oddział w Tarnowie. Przedstawiono zagadnienia teoretyczne dotyczące kredytów bankowych i jego rodzajów oraz przedstawiono zasady udzielania kredytów. Opisano okres przygotowawczy polskiego rolnictwa do integracji z Unią Europejską oraz ukazano problemy polskiego rolnictwa na drodze do Unii Europejskiej. Przedstawiono kredyty preferencyjne udzielane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (AR i MR). Zwrócono uwagę na określenie zasad udzielania kredytów preferencyjnych oraz ukazano zadania i cele AR i MR. Dokonano oceny kredytów preferencyjnych z AR i MR realizowanych przez BGś S.A. w Tarnowie, ukazano współpracę z ODR oraz zwrócono uwagę na realizację programu SAPARD.
Keywords: finanse; kredytowanie; subsydiowanie; rolnictwo; integracja Polski z Unią Europejską; kredyty preferencyjne; Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; SAPARD; bank