Nowy rozdział w polityce prezydenta Baracka Obamy czy kontynuacja błędów Georga W. Busha? - Koral, Daniel (My University, 2011)
W pracy zaprezentowano politykę obecnego prezydenta Stanów Zjednoczonych, poddając analizie realizację jego agendy politycznej oraz przedstawiając analogie w polityce Obamy i jego poprzednika Busha. Pierwszy rozdział poświęcony jest charakterystyce prezydenta Baracka Obamy nie pomijając kontekstu społeczeno – politycznego, czyli fenomenu popularności jego osoby w polityce Stanów Zjednoczonych. Określona została również agenda jego polityki i priorytetowe kwestie związane z jego wizją rządzenia Ameryką. Treścią drugiego rozdziału opisującego praktykę polityki prezydenta Obamy jest zestawienie obietnic wyborczych z ich realizacją w rzeczywistości. Brak konsekwencji i zdecydowanie chwiejna polityka Obamy spowodowała wielkie rozczarowanie i stopniowy spadek popularności w sondażach wyborczych. Głównym celem rozdziału trzeciego jest ukazanie analogii pomiędzy polityką prezydenta Obamy i jego poprzednika. Przedstawione zostały w nim argumenty przemawiające za kontynuacją polityki błędów prowadzonej przez prezydenta Obamę. Cała uwaga została skupiona na podkreśleniu specyficznych aspektów w polityki USA kreowanej przez Busha i Obamę. W pracy została zastosowana metoda badawcza polegająca na analizie literatury przedmiotu oraz źródeł internetowych. Wszystkie zgromadzone informacje dotyczą polityki zagranicznej, gospodarczej oraz społecznej Stanów Zjednoczonych. Po dokonaniu analizy można stwierdzić, że w pierwszych latach kadencji Obamy nie zostały zrealizowane główne obietnice, przez co jego wizerunek jako przywódcy Ameryki nie znalazł potwierdzenia w realizacji oczekiwanych rewolucyjnych zmian, a jedynie podkreślił kryzys polityki Stanów Zjednoczonych.
New chapter of president Barack Obama's policy or continuation of George W. Bush's faults?
Keywords: Stany Zjednoczone Ameryki; prezydent; polityka; Barack Obama; polityka zagraniczna