Potrzeby jako źródło zaangażowania pracownika - Rajska Danuta (My University, 2007)
Każdego dnia dążąc do celu człowiek wykonuje różne działania. W niniejszej pracy autorka analizuje różne czynniki wpływające na silę napędową tych działań. Skupia swoją uwagę na wyznaczniku celów – potrzebie. Człowiek czuje się spełniony, gdy potrafi zaspokoić własne potrzeby a także, gdy przyczynia się do zaspokojenia potrzeb innych ludzi. Pod przykładowymi hasłami: praca, rozrywka, twórczość czy hobby kryją się często bardzo złożone potrzeby. Celem niniejszej pracy jest omówienie problematyki znaczenia potrzeb pracowników i ich zaspakajanie w kontekście zaangażowania pracowników. Potrzeby pracownika można rozpatrywać w szerokim aspekcie, dlatego też nieodłącznym czynnikiem ich zaspakajania jest czynnik motywacyjny.
Needs as the source of the commitment of the worker
Keywords: potrzeby i ich zaspakajanie; potrzeby przedsiębiorstwa a dobór pracowników; zaangażowanie pracowników; potrzeby indywidualne; planowanie kariery zawodowej; awans zawodowy; szkolenia zawodowe; motywowanie pracowników; wynagrodzenia