Rynek kart płatniczych w Polsce i sposoby ich zabezpieczeń - Łyszczarz Jarosław (My University, 2008)
Rynek kart w Polsce wciąż rozwija się bardzo dynamicznie i można przypuszczać, że za kilka lat osiągnie taki stan, jak w krajach o długich tradycjach usług bankowych, w których przeciętny klient korzysta równocześnie z 3 - 4 kart płatniczych różnych emitentów. Banki systematycznie powiększają gamę oferowanych produktów kartowych, dostosowując się do indywidualnych potrzeb różnych grup klientów. Do rzadkości należą już sytuacje, że bank oferuje klientom tylko jeden rodzaj karty płatniczej. Zazwyczaj każdy z liczących się na rynku banków ma w swojej ofercie kilka różnych rodzajów kart należących do różnych systemów płatniczych. Celem pracy jest przedstawienie intensywnie rozwijającego polskiego się rynku kart płatniczych i dalszych perspektyw jego rozwoju.
The payment cards’ market in Poland and methods of their protection
Keywords: karty płatnicze; światowy system kart płatniczych; budowa karty patniczej; rynek kart płatniczych w Polsce; zabezpieczenie kart płatniczych; bezpieczeństwo i nowoczesne technologie