Znaczenie kredytu hipotecznego na rynku bankowym - Jacak Monika (My University, 2007)
Budownictwo w Polsce stanowi bardzo istotny element w gospodarce, który sprawia, że działalność zarówno w zakresie przemysłu, jak i usługi zaczyna ożywać. Niezbędne jest tu jednak stworzenie systemu, który umożliwiłby finansowanie inwestycji w nieruchomość, gdyż bez wątpienia inwestycje te wymagają dużych nakładów finansowych. W polskiej gospodarce rynkowej podstawowym źródłem finansowania i inwestycji w nieruchomości, są banki hipoteczne, a właściwie emitowane przez nie listy zastawne. Obecnie w bankowości hipotecznej wyróżnić można cztery takie banki: Śląski Bank Hipoteczny S.A., BRE Bank Hipoteczny, który pierwotnie nosił nazwę Rheinhyp-BRE BH S.A., BPH Bank Hipoteczny S.A., którego pierwotna nazwa brzmiała HypoVereinbank BH S.A. oraz Nykredit Bank Hipoteczny S.A. Korzystne dla rynku finansowego byłoby uzupełnienie tego sektora o dodatkowych kilka banków hipotecznych specjalizujących się w gromadzeniu długoterminowych kapitałów poprzez emisję listów zastawnych co pozwoliłoby w jeszcze większym stopniu na finansowanie nieruchomości bez sięgania po depozyty od ludności. Zgromadzone w ten sposób środki finansowe byłyby udostępnianie w formie kredytów na inwestycje o charakterze budowlanym. Rozkwit budownictwa, liczne oferty mieszkań powodują, że ludzie zaczynają coraz poważniej myśleć o ulokowaniu swoich oszczędności w nieruchomościach. W sytuacji, gdy te środki są niewystarczające, ludzie stają przed koniecznością zdobycia brakującej kwoty potrzebnej do zrealizowania inwestycji. Jednym z pomysłów na rozwiązanie tego problemu, jest zaciągnięcie kredytu hipotecznego, co pociąga za sobą konieczność emitowania listów zastawnych by banki uzyskały środki na finansowanie prowadzonej przez siebie działalności. W niniejszej pracy autorka prezentuje zagadnienia bankowości hipotecznej oraz bada czy rozwój rynku budowlanego, mieszkalnictwa ma wpływ na kształtowanie się kredytów hipotecznych udzielanych przez banki hipoteczne w Polsce. Starała się również odpowiedzieć na pytanie: czy bankowość hipoteczna ma szanse rozwoju, czy istnieją w tym zakresie jakieś ograniczenia oraz czy listy zastawne są faktycznie atrakcyjnym instrumentem na rynku bankowości hipotecznej. W tym celu dokonuje porównania trzech banków hipotecznych.
Mortgage loan – significance for banking sector activity
Keywords: produkty bankowe; bank w gospodarce; banki hipoteczne; rynek banków hipotecznych; zabezpieczenie kredytów; emisja papierów dłużnych; listy zastawne; BRE Bank Hipoteczny S.A.; Śląski Bank Hipoteczny S.A.