Wpływ bezpieczeństwa transakcji na rozwój bankowości internetowej w Polsce - Bała Marcin (My University, 2006)
Problemy zapewniania bezpieczeństwa transakcji użytkownikom bankowości internetowej wysuwają się obecnie na jeden z podstawowych problemów zachodnich instytucji finansowych. W niektórych przypadkach nie chodzi już tylko o dalszy rozwój tego kanału dostępu, ale przede wszystkim o zachowanie jego obecnego stanu posiadania. Rosnąca fala przestępstw w bankowości internetowej zmusza do przemyślenia na nowo, jak banki mają zabezpieczać się przed atakami? Jakich użyć zabezpieczeń, aby interesy klientów były wystarczająco chronione? Jak utrzymać wzrostowy trend bankowości internetowej i spowodować, aby klienci znów czuli się bezpiecznie? Według autora, najpoważniejszym czynnikiem decydującym o dalszym rozwoju bankowości internetowej jest bezpieczeństwo transakcji, przedkładające się na zaufanie klientów. W pracy opisano ideę i postać bankowości internetowej oraz scharakteryzowano zabezpieczenia transakcji. Przedstawiono, jakie zabezpieczenia oferują polskie banki internetowe, i czy są one skuteczne oraz dokonano porównania zabezpieczenia polskiego e-banku z bankiem zagranicznym.
The influence of transaction security on Internet banking development in Poland
Keywords: bankowość internetowa; zabezpieczenia transakcji bankowych; przestępczość internetowa; uwierzytelnianie klienta; identyfikacja klienta