Reintegracja społeczno - zawodowa kobiet romskich na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego - Kmak, Małgorzata (My University, 2012)
Przedmiotem niniejszej pracy magisterskiej jest analiza procesów reintegracji społeczno – zawodowej kobiet romskich pochodzących z osady Romów w Maszkowicach, a pozostających w rejestrze Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego. Podjęto też próbę oceny skuteczności realizowanego przez PUP dla Powiatu Nowosądeckiego projektu skierowanego do kobiet romskich. Tematyka pracy obejmuje zakres zjawiska reintegracji społeczno – zawodowej oraz prezentuje krótki rys historyczny migracji i osiedlenia się Romów w Polsce. W celu właściwego zobrazowania poruszanej problematyki uwzględniono sytuację społeczno – ekonomiczną Romów oraz działania instytucji państwowych podejmowanych w celu zmniejszenia zjawiska wykluczenia społecznego wśród tej grupy etnicznej. Celem pracy jest rozpoznanie mechanizmów, jakie zachodzą w reintegracji społeczno – zawodowej w PUP dla Powiatu Nowosądeckiego, a szczególnie ukazanie problemów, z jakimi borykają się kobiety romskie na rynku pracy. Źródła, jakie zostały wykorzystane w niniejszej pracy magisterskiej to przede wszystkim literatura związana z pojęciami integracji oraz reintegracji społeczno – zawodowej oraz opracowania przedstawiające historię, kulturę narodu romskiego. Oprócz wspomnianej literatury wykorzystane zostały raporty zawierające informacje o aktywizacji zawodowej Romów. Ponadto korzystano z ustaw i opracowań PUP oraz OPS w Łącku. W rozdziale o demografii Romów zostały wykorzystane dane Głównego Urzędu Statystycznego pochodzące z Narodowego Spisu Powszechnego Ludności przeprowadzonego w 2002 roku. Podana data jest ważna ponieważ szczegółowe opracowanie z przeprowadzonego spisu w 2011 roku będą dostępne na stronach internetowych GUS- u dopiero w lipcu 2012 roku. W pracy wykorzystano również notatki własne autorki pracy z przeprowadzonej obserwacji.
Social and vocational reintegration of Roma women on the example of District Employment Office for Nowy Sącz District
Keywords: reintegracja społeczna; kobiety romskie; Powiatowy Urząd Pracy; Nowy Sącz