Rekrutacja i selekcja personelu na przykładzie stowarzyszenia AIESEC w Nowym Sączu - Policht, Elwira (My University, 2013)
Niniejsza praca opisuje szczegółowo proces rekrutacji i selekcji na przykładzie nowosądeckiego oddziału organizacji studenckiej AIESEC oraz podejmuje próbę zbadania efektywności analizowanych procesów. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie analizy dokumentacji organizacji, wywiadu z członkiem zarządu odpowiedzialnym za pozyskiwanie nowych członków oraz kwestionariusza pytań sprawdzającego efektywność analizowanych procesów, którego autorem jest profesor Aleksy Pocztowski. Celem pracy jest dokonanie analizy i sprawdzenie efektywności procesu rekrutacji i selekcji w organizacji studenckiej AIESEC. Rezultatem badań jest wniosek, że proces rekrutacji i selekcji realizowany w organizacji jest zgodny ze standardami opisanymi w literaturze przedmiotu. Badanie efektywności procesu wykazało, że organizacja powinna usprawnić cztery z dwunastu badanych aspektów procesu skupiając się na lepszej segmentacji rynku i wyborze źródeł rekrutacji, przygotowaniu procedury przeprowadzania analizy i badania efektywności procesów oraz na precyzyjniejszym wyborze i dostosowaniu narzędzi selekcyjnych do rynku studenckiego. Na przykładzie badanej organizacji wyniki analizy pokazują, że małe przedsiębiorstwa z pomocą firm zewnętrznych mogą wykorzystywać profesjonalne narzędzie i techniki w procesie zatrudnienia, które nie odbiegają od jakości narzędzi stosowanych przez międzynarodowe korporacje. Wyniki przeprowadzonej analizy i badania zostały przekazane zarządowi organizacji AIESEC i posłużą w pracy nad zwiększeniem efektywności rekrutacji i selekcji nowych członków.

The following master thesis describes in detail the process of recruitment and selection based on example of Nowy Sącz branch of student-run non-governmental organization AIESEC and tries to measure the effectiveness of analyzed processes. The research is based on internal recruitment data, interview run with member of executive board responsible for recruitment in the organization and survey created by professor Aleksy Pocztowski to analyze the effectiveness of recruitment and selection. The goal of the following thesis is to analyze and check the effectiveness of recruitment and selection processes in AIESEC. The result of the research is conclusion that in AIESEC procedures, methods and techniques of recruitment and selection are used properly according to theory described in literature of researched object. The research of processes effectiveness revealed that the organization should improved four of twelve researched areas of the process focusing on better market segmentation and choice of sources of recruitment, preparation of the procedure of analyzing and researching the effectiveness of mentioned processes and on more precise choice and adjustment of used tools to the market. The example of researched organization proves that small business with help of external companies may successfully use professional tools and techniques in the hiring processes that are not worse than those used in global corporations. The results of conducted researched were delivered to executive board of AIESEC and will be used for improvement of recruitment and selection processes.
Recruitment and selection process at AIESEC in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; selekcja; proces pozyskiwania pracowników; metody rekrutacji; techniki selekcji; efektywność procesu zatrudnienia; organizacje studenckie; human resources management; recruitment; selection; methods of recruitment; selection techniques; effectiveness of recruitment and selection; student organisations