Inteligentny Budynek – przykładowa realizacja systemu nadzorczo - sterującego - Pawlik, Dawid (My University, 2011)
Celem pracy jest zaprojektowanie i zbudowanie systemu bezpieczeństwa oraz automatyki w indywidualnym budynku mieszkalnym. Przy okazji rozwiązywania wymienionych w pracy problemów przybliżenie zagadnień związanych z tematem: Inteligentny Budynek. Praca ma za zdanie pokazać możliwości budowy systemu nadzorczo-sterującego w oparciu o uniwersalne sterowniki typu PLC w projekcie zwanym Inteligentnym Budynkiem. Realizacja tego systemu udowodniła, iż jest możliwa w warunkach amatorskich realizacja takiego projektu. Praca została podzielona na cztery rozdziały. Pierwszy rozdział ma zapoznać z ogólną ideą "Inteligentnego Budynku". Opisany jest ogół zagadnień związanych z poszczególnymi elementami tworzącymi w całości spójny złożony system sensoryczno-wykonawczy. Rozdział drugi opisuje wybrane dwa systemy zarządzania budynkami jako realizację systemów dedykowanych. Przybliża ich zasadę działania, stosowane rozwiązania oraz technologię. W rozdziale trzecim przedstawiono alternatywną realizację systemu uniwersalnego. Zaprezentowano wybrane technologie potrzebne do wykonania tej alternatywy. Ostatni rozdział zawiera specyfikację wybranych urządzeń, które posłużyły do budowy systemu. Został opracowany i opisany algorytm sterowania oraz sposób komunikacji, a także zaprezentowane fizyczne połączenie elementów. System został zaimplementowany na makiecie pokazującej możliwości systemu. Cel pracy udało się zrealizować z drobną niedoskonałością związana z algorytmem zamykania bramy, nie jest możliwe zatrzymanie bramy w trakcie jej pracy, a jedynie zmiana kierunku na przeciwny. Problem ten może wynikać z oprogramowania sterownika i zostanie rozwiązany w przyszłości wraz z aktualizacją oprogramowania. Pozostałe założenia zostały zrealizowane w pełni. Komunikacja pomiędzy systemem alarmowym i sterowniczym odbywa się bez zastrzeżeń.
Intelligent Building - example implementation of the supervisory and control system
Keywords: automatyka; systemy bezpieczeństwa; nowe technologie; budownictwo mieszkaniowe