Serwis internetowy wspierający pracę komisu samochodowego - Gładysz, Piotr (My University, 2012)
Celem jest zaprojektowanie i zbudowanie serwisu internetowego wspierającego pracę komisu samochodowego przy użyciu technologii firmy Microsoft. Komis samochodowy "Autonomia.NET" stworzony jest z dwóch części: Portalu WWW oraz Intranetu. Do Portalu WWW mają dostęp potencjalni klienci komisu. Z poziomu portalu mogą przeglądać samochody dostępne w ofercie oraz wypełnić formularz zamówienia, który umożliwi wyszukanie interesującego samochodu przez klienta spośród ofert znajdujących się na terenie kraju bądź za jego granicami. Klient wprowadza kryteria interesującego go samochodu i na tej podstawie jest wyszukiwany interesujący go pojazd. W Intranecie, dostępnym tylko i wyłącznie dla pracowników komisu, jest dostęp do zarządzania komisem, w łatwy sposób można dodać nowe samochody do oferty, można również przeglądać zamówienia złożone przez klientów za pośrednictwem Portalu WWW. Pracownicy zatrudnieni w "Autonomii" są również zapisani w bazie. Całość jest zaprojektowana i stworzona za pomocą wzorca projektowego MVC3. Do projektu zostały użyte technologie Entity Framework, metoda code-first do mapowania bazy danych, Ninjeq oraz Moq. Całość projektu jest intuicyjna w obsłudze i ma przyciągającą wzrok oprawę graficzną. Podsumowując, projekt „Komis samochodowy autonomia.NET” jest zaprojektowany z myślą o wygodzie klienta i łatwością obsługi interfejsu. W dzisiejszych czasach Internet daje nam coraz większe możliwości, dzięki czemu internetowa sprzedaż staję się coraz bardziej popularna. AUTONOMIA daje możliwość przeglądania ofert na Portalu WWW, oraz wprowadzania indywidualnych zamówień na wymarzony samochód.
Website supporting a used cars dealer
Keywords: serwis internetowy; komis samochodowy; technologie; projektowanie witryn WWW; aplikacje internetowe; portale internetowe