Diagnoza modelu zarządzania zasobami ludzkimi-na przykładzie Konspol Holding - Molek Monika (My University, 2008)
Siłą napędową rozwoju każdej organizacji są pracownicy, określani również jako zasób wiedzy przedsiębiorstwa. Wiedza pracowników jest obecnie głównym zasobem konkurencyjnym organizacji, a pracownicy nie tylko tworzą firmę, lecz również uczestniczą w jej życiu i to od ich umiejętności, wiedzy, zdolności i motywacji w dużej mierze zależy jak ona funkcjonuje. Na tej podstawie powstała definicja, według której zarządzanie zasobami ludzkimi to pozyskanie odpowiednich pracowników oraz efektywne wykorzystanie ich umiejętności i zasobów wiedzy w osiąganiu celów organizacji. Coraz częściej strategia zarządzania zasobami ludzkimi integrowana jest z ogólną strategią organizacji. Na tej podstawie można sformułować tezę, że zarządzanie zasobami ludzkimi, jest substrategią każdego przedsiębiorstwa. Niniejsza praca oparta na tak sformułowanej tezie ma na celu identyfikacje, diagnozę oraz wskazanie kierunków rozwoju modelu zarządzania zasobami ludzkimi stosowanego w firmie Konspol Holding. Hipotezy przyjęte w pracy to: stosowany model zarządzania zasobami ludzkimi odpowiada modelowi organizacji i stosowanie specjalistycznych metod i technik w rozwiązywaniu poszczególnych problemów w zarządzaniu zasobami ludzkimi wpływa na efektywność zarządzania tymi zasobami.
Diagnosis of human resources management model - based on the example of the Konspol Holding
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja i selekcja; ocenianie pracowników; wynagradzanie pracowników; rozwój pracowników; Konspol Holding