Wprowadzenie nowego produktu na rynek na przykładzie firmy FUJIFILM - Fyda, Marcin (My University, 2010)
Przedmiotem zainteresowania w niniejszej pracy dyplomowej jest produkt na rynku fotograficznym oraz zagadnienia związane z jego wprowadzeniem na rynek. Składa się ona z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawione zostało ogólne pojęcie produktu, jego cechy, klasyfikacja, rozwój, a także rola marki i opakowania. Przybliżona została problematyka powstawania nowych produktów oraz kolejne etapy ich rozwoju, a także to, jak duże znaczenie dla sukcesu firmy ma opakowanie, niejednokrotnie mające decydujący wpływ na sprzedaż nowego produktu. W rozdziale drugim przedmiotem zainteresowania stał się proces wprowadzania nowego produktu na rynek, a co się z tym wiąże, marketingowe ujęcie produktu oraz jego cykl funkcjonowania na rynku. Zgodnie z regułami postępowania obowiązującymi w marketingu, punktem wyjścia nie jest produkt, ale rynek oraz potrzeby konsumentów. Wiadome jest również, że po wprowadzeniu nowego produktu na rynek firmie zależy na tym, aby pozostawał on na rynku jak najdłużej. Dlatego właśnie przedsiębiorstwo musi wybrać takie rozwiązania, które umożliwia intensywniejsze oddziaływanie na rynek w określonej fazie cyklu życia (funkcjonowania) produktu na rynku. Rozdział zawiera również przyczyny niepowodzenia nowych produktów na rynku. Rozdział trzeci pozwala zapoznać się z firmą Fuji Film, jej genezą i działalnością. Przedstawiono tu również silne strony w/w. firmy, jakimi są przede wszystkim: doświadczenie w ocenianiu i zaspokajaniu potrzeb klientów oraz zdolność do szybkiego opracowywania i wprowadzania na rynek nowych produktów. Rozdział czwarty, został poświęcony wprowadzeniu na rynek określonego już produktu, którym jest jednorazowy aparat fotograficzny QuickSnap firmy FujiFilm. Zawiera on charakterystykę w/w. produktu, opis jego rozwoju, a następnie krótkie wyjaśnienie na czym polegał jego sukces na rynku. Wprowadzanie nowych produktów wymaga efektywnych metod minimalizacji ryzyka i maksymalizacji zysków. Nowe pomysły muszą być szczegółowo sprawdzone i ocenione, tak aby ograniczyć ryzyko niepowodzenia jeszcze przed wprowadzeniem produktu na rynek. Niewłaściwe rozpoznanie wymagań nowego rynku może okazać się bardzo kosztowne zarówno pod względem finansowym, jak również dla wizerunku firmy. Na dynamicznym rynku każdy błąd może oznaczać zmarnowanie wydatków na reklamę, dystrybucję i produkcję oraz zniszczenie renomy firmy, którą później bardzo trudno odbudować.
Introducing a new product on the market based on the FUJIFILM company
Keywords: rynek fotograficzny; produkt; rynek; sprzedaż; nowy produkt; wprowadzanie nowego produktu na rynek