Gazprom - narzędzie polityczne czy autonomiczny gracz - Obarzanek, Katarzyna (My University, 2011)
W pracy postaram się odpowiedzieć na pytanie czy Gazprom jest autonomiczną firmą czy jedynie narzędziem politycznym w rękach Kremla. W tym celu posłużę się głównie analizą historiograficzną oraz komparatywną analizą prezydentur, jakie można było obserwować na przestrzeni dwóch ostatnich dekad. Pierwszy rozdział przybliża sytuację gospodarczą Federacji Rosyjskiej po upadku ZSRR. Rozdział skupia się głównie na przedstawieniu reform Gajdara, które ze względu na sprzeciw społeczeństwa i oligarchów, nie zostały przeprowadzone do końca. W dalszej części rozdział, traktuje o kluczowej roli gazu w polityce Federacji Rosyjskiej, zarówno na płaszczyźnie wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Rozdział stara się też przedstawić obecną sytuację Gazpromu. Drugi rozdział dokonuje analizy roli Gazpromu z polityce wewnętrznej podczas trzech prezydentur w ubiegłym dwudziestoleciu – Borysa Jelcyna, Władimira Putina oraz Dimitrija Miedwiediewa. Analiza obejmuje sytuację ekonomiczną kraju oraz funkcję, jaką spełniał Gazprom w trzech analizowanych okresach. Trzeci rozdział dotyczy roli Gazpromu w polityce zewnętrznej Federacji Rosyjskiej. Jest to rozdział, który analizuje rolę Gazpromu, dzieląc historię jego funkcjonowania na trzy prezydentury. Źródła na których oparte są rozważania niniejszej pracy to głównie literatura przedmiotu oraz artykuły z ośrodków badawczych. Informacje zaczerpnięte ze źródeł internetowych to zazwyczaj informacje faktograficzne oraz mapy.
Gazprom - a political tool or stand-alone player
Keywords: Federacja Rosyjska; gospodarka; gazownictwo; handel gazem; polityka; polityka energetyczna; polityka międzynarodowa