Przywództwo polityczne i narzędzia utrzymywania się przy władzy na przykładzie Fidela Castro - Migacz Katarzyna (My University, 2006)
Nie jest łatwo nakreślić portret człowieka, który za życia stał się już legendą. Fidel Castro jest bez wątpienia osobą, która posiada zarówno tak wielu zwolenników, jak i przeciwników. Na Kubie mówi się, że jest on postacią o niekonwencjonalnym zachowaniu, nie stroniącą od swobodnych wypowiedzi i publikacji, która ma na swoim koncie tysiące przemówień. Fidel Castro przejdzie do historii jako ten, który stworzył jedyne komunistyczne państwo w Ameryce Łacińskiej. Mało tego zbudował on komunizm mając niedaleko siebie wszechobecne Stany Zjednoczone, ponieważ Kuba oddalona jest od wybrzeży USA tylko o 150 kilometrów. Stworzona przez Fidela komunistyczna Kuba niejednokrotnie spędzała Amerykanom sen z powiek, sprawiając jej wiele problemów nie tylko natury politycznej, lecz głównie natury militarnej i strategicznej. Dzieło, jakie stworzył Fidel Castro jest z jednym z największych wyzwań rzuconych Stanom Zjednoczonym w całej ich historii. To właśnie na poglądach antyamerykańskich, Fidel Castro zbudował swój autorytet polityczny, prezentując siebie głównie jako przywódcę Latynosów, to on jako pierwszy rzucił wyzwanie imperialistycznym Amerykanom. Fidel Castro jest człowiekiem, który doszedł do władzy w sposób typowy dla polityki latynoskiej, ale nie typowy dla przywódców komunistycznych. Stanął na czele zbrojnej rewolucji, dzięki której usunięty został rząd wyłoniony w wyniku zamachu stanu. Choć czyn Fidela, także porównać można z zamachem stanu, to różni się on od tego wcześniejszego, dlatego, że towarzyszyła mu spora mobilizacja społeczna oraz zbrojne powstanie. Fidel Castro jest przykładem pierwszego przywódcy komunistycznego, który doszedł do władzy nie mając za sobą poparcia partii komunistycznej. Partia o takiej nazwie istniała wcześniej na Kubie, ale nie była ona taką partią, jaka charakterystyczna byłaby dla innych krajów komunistycznych. Organizacja taka została powołana do życia dopiero po przechwyceniu przez niego władzy dla jego własnych korzyści. Czynniki te wyraźnie wskazują na różnice pomiędzy typowymi przywódcami komunistycznymi, a Fidelem Castro. Niniejsza praca jest próbą odpowiedzenia na pytania: jakim typem przywódcy jest Fidel Castro i jakie są główne narzędzia, które umożliwiają mu utrzymanie się przy władzy przez prawie 50 lat?
Political leadership and the instruments of power- the example of Fidel Castro
Keywords: przywództwo polityczne; osobowościowy model przywództwa; instytucjonalny model przywództwa; działania polityczne; sprawowanie władzy; Fidel Castro; Komunistyczna Partia Kuby