Podatki i opłaty lokalne-analiza struktury dochodów podatkowych gminy na przykładzie gminy miasta Tarnowa w latach 2002 - 2006 - Sondej Marta (My University, 2008)
Głównym celem pracy jest analiza struktury dochodów gminy z podatków i opłat lokalnych na przykładzie Gminy Miasta Tarnowa, jak również badanie i próba oceny systemu finansowania jednostek samorządu terytorialnego. Wybór tego tematu zdeterminował okoliczność, jaką jest wyjątkowa aktualność i waga merytoryczna problemu. Niezbędnym warunkiem prowadzenia przez jednostki samorządu terytorialnego własnej polityki podatkowej jest posiadanie dochodów własnych. Podatki i opłaty lokalne są ważnym elementem systemu podatkowego i spełniają wiele istotnych zadań, zarówno natury fiskalnej, jak i pozafiskalnej. Są one istotnym źródłem dochodów budżetowych i stanowią istotny instrument stymulujący aktywność gospodarczą i inwestycyjną. Stymulacyjne oddziaływanie na gospodarkę gminy może mieć na celu pobudzenie rozwoju ekonomicznego do podejmowania działań inwestycyjnych korzystnych dla społeczności lokalnej. Prowadzenie świadomej i prawidłowej polityki podatkowej jest jednym z istotnych warunków samodzielności finansowej gmin. Przyczynia się do wzrostu odpowiedzialności władz lokalnych za rozwój gospodarczy oraz realizację określonych strategii rozwoju gminy. Główny element podsumowania wyników analizy stanowi próba przedstawienia kierunków reform i proponowanych zmian w systemie finansowania jednostek samorządu terytorialnego. Realizując główny cel pracy sformułowano dwie hipotezy badawcze: Hipoteza pierwsza zakłada, iż, mimo że gminy posiadają liczne źródła dochodów z podatków i opłat lokalnych, to są one mało wydajne pod względem fiskalnym i nie adekwatne do nałożonych na nie zadań. Hipoteza druga zakłada, że aktualne uprawnienia jednostek samorządu terytorialnego do zmniejszania obciążeń podatkowych i stosowania ulg podatkowych nie są skutecznym instrumentem stymulowania przedsiębiorczości.
Taxes and local payments – analysis of structure of earnings and taxes in commune on example of Commune in Tarnow city in years 2002 - 2006
Keywords: system podatkowy w Polsce; gospodarka finansowa; jednostki samorządu terytorialnego; podatki i opłaty lokalne; dochody budżetu gminy; struktura dochodów podatkowych gminy miasta Tarnów; plan reformy finansowania jednostek samorządu terytorialnego