Motywacja jako element zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie firmy Horeca Cafe Service - Skoczeń, Łukasz (My University, 2008)
Celem pracy było sprawdzenie, na podstawie badań własnych, czy system motywacji stosowany przez firmę Horeca Cafe Service jest skuteczny w opinii jej pracowników. Cel ten udało się osiągnąć. Praca składa się z czterech rozdziałów. Dwa pierwsze rozdziały, to rozdziały teoretyczne napisane na podstawie dostępnej literatury z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi. Rozdział trzeci i czwarty są rozdziałami praktycznymi. Zostały one sporządzone dzięki informacjom zdobytym podczas pracy autora w firmie będącej obiektem badań, jak również w wyniku przeprowadzonych badań własnych. W rozdziale pierwszym zawarte zostały podstawowe informacje dotyczące zarządzania zasobów ludzkich. Część rozdziału pierwszego poświęcono celom ZZL oraz funkcjom jakie winno ono spełniać. Przedstawiono również modele zarządzania zasobami ludzkimi. Rozdział drugi prezentuje podstawowe informacje o motywacji będącej elementem zarządzania w firmie. Ponadto szczegółowo opisano motywatory wykorzystywane przez zakłady pracy, zarówno płacowe, jak i pozapłacowe. W pierwszym z rozdziałów praktycznych dokonano charakterystyki firmy Horeca Cafe Service. Opisano historię jej powstania, jak również rozwój. Wymieniono cele, które firma chce osiągnąć w toku prowadzonej działalności, jak również misję, którą chce spełnić. W rozdziale trzecim opisano przedmiot działalności, scharakteryzowano zasoby ludzkie występujące w firmie oraz dostawców, odbiorców i konkurencję. Rozdział zawiera analizy dotychczas stosowanego systemu motywacji, jak również propozycje zmian które można byłoby wprowadzić.
Motivating as an element of human resource management based on the case of Horeca Cafe Service
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywowanie pracowników; systemy motywacyjne; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe