Analiza systemu logistycznego przedsiębiorstwa na przykładzie Fabryki Okien Dako - Gondek, Marcin (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest przedstawienie systemu logistycznego i ocena jego funkcjonowania w Fabryce Okien Dako. Pokazanie, czym jest logistyka, jakie spełnia cele i funkcje w przedsiębiorstwie, jakie realizuje procesy oraz jak przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania firmy. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział zawiera informacje na temat logistyki i jej charakterystykę. Kiedy powstała, jak się rozwijała oraz jak logistyka jest postrzegana. Przedstawione są procesy logistyczne, kanały dystrybucji oraz czym jest zarządzanie łańcuchem dostaw. Drugi rozdział zawiera najważniejsze obszary funkcjonowania logistyki w przedsiębiorstwach, tymi obszarami jest zaopatrzenie, produkcja, dystrybucja oraz transport. Trzeci rozdział zawiera informacje na temat firmy Fabryka Okien Dako. Jej historię od czasu powstania, czym się zajmuje i w jakiej branży działa, główny cel firmy oraz informacje na temat jakości, klientów i konkurencji. Ostatni rozdział przedstawia obszary funkcjonowania logistyki w firmie Dako. Jak procesy logistyczne wykorzystywane są na poszczególnych działach oraz jak logistyka wpływa na prace w tym przedsiębiorstwie. Wprowadzenie systemu logistycznego w firmie Dako pozwoliło na znaczne skrócenie terminu realizacji zamówień. Głównymi materiałami, jakie zostały wykorzystane w pisaniu tej pracy to książki z dziedziny logistyki, zarządzania, dystrybucji i transportu oraz strony internetowe o tematyce ekonomicznej. Firma Dako jest dobrze działającym systemem logistycznym, który cały czas ulepsza i na którym można się wzorować.
Logistics system analysis: the case of Fabryka Okien Dako
Keywords: logistyka; zarządzanie łańcuchem dostaw; system logistyczny przedsiębiorstwa; rynek stolarki otworowej