Ryzyko kredytowe banku - Grzegorzek, Łukasz (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest: wykazanie istnienia głębokiej zależności między ryzykiem kredytowym, a procedurami kredytowymi stosowanymi przez banki, przedstawienie w czytelny i możliwie przejrzysty sposób skomplikowanych bankowych czynności formalno-prawnych wykonywanych w ramach udzielania kredytów. Pojawienie się nowych rodzajów ryzyka i wzrost zagrożenia na międzynarodowych rynkach finansowych spowodowały uświadomienie sobie przez kierownictwa banków konieczności zarządzania ryzykiem, a także przyczyniły się do ciągłego doskonalenia metod jego pomiaru i sterowania. Równocześnie można zaobserwować ciągłą modyfikację norm prawnych ograniczających podejmowanie ryzyka, do których przestrzegania są zobowiązane banki przez swoje urzędy nadzoru lub banki centralne. Do napisania pracy wykorzystano literaturę traktującą o szeroko pojętej bankowości oraz podręczniki o tematyce szczegółowej, dotyczącej wybranych zagadnień. Wspierano się też artykułami prasowymi pochodzącymi z dzienników, tygodników i miesięczników o różnych profilach tematycznych oraz danymi Narodowego Banku Polskiego, Głównego Urzędu Statystycznego, portali finansowo – bankowych. Wielokrotnie odwoływano się do konkretnych ustaw i przepisów prawnych, szczególnie tam, gdzie dla pogłębienia tematu wiedza taka jest niezbędna. Część informacji zawartych w pracy pochodzi z rozmów z bankowcami, a także klientami banków, wreszcie z własnych badań, obserwacji i doświadczeń. Reasumując, ryzyka nie można całkowicie uniknąć, nie należy wszakże zapominać, że bez podejmowania ryzyka nie byłoby możliwe osiągnięcie zysków. W tym celu konieczne jest jednak zarządzanie ryzykiem, czyli jego właściwa identyfikacja, kwantyfikacja i wykorzystanie instrumentów pozwalających na ograniczenie jego wielkości. Jednym z takich instrumentów jest controlling który obejmuje zasady, metody, narzędzia i techniki służące efektywnemu planowaniu, kontrolowaniu i sterowaniu bankiem na wszystkich jego poziomach. Zapewnia on systematyczną analizę i ocenę procesów zachodzących w poszczególnych jednostkach banku i identyfikowanie ogniw, które stwarzają trudności.
Credit risk of bank
Keywords: ryzyko; zarządzanie ryzykiem; ryzyko kredytowe; banki komercyjne; procedura uzyskania kredytu; kontrola wewnętrzna