Kontrola jakości na przykładzie medycznego laboratorium analitycznego - Chlipała, Katarzyna (My University, 2014)
Narzędziem używanym do codziennej oceny metod pomiarowych w medycznym laboratorium analitycznym jest wewnątrzlaboratoryjna kontrola jakości. Obserwacje do celów niniejszego opracowania zostały przeprowadzone w laboratorium analitycznym X podczas rutynowej pracy pracowników laboratorium. W pracy przedstawiono pojęcia, definicje i wytyczne niezbędne do prawidłowego przeprowadzania wewnątrzlaboratoryjnej kontroli jakości i odniesiono do wyżej wymienionego laboratorium. W prawidłowo funkcjonującym procesie niezbędne jest określenie nieprecyzyjności, obciążenia oraz całkowitego błędu dopuszczalnego. Poprzez analizę odpowiednio skonstruowanych kart kontroli można stwierdzić, czy pojawiające się błędy przypadkowe oraz systematyczne nie przekraczają swą wielkością wartości całkowitego błędu dopuszczalnego. Ocenę poprawności funkcjonowania danej metody analitycznej umożliwia wybór odpowiednich reguł umożliwiających interpretację uzyskanych wyników.

Internal laboratory quality control is an instrument used for daily evaluation of measurement in medical analytical laboratory. Observations for the purpose of this study have been conducted in the analytical laboratory X during the routine work of the laboratory staff. The work presents the concepts, definitions and guidelines necessary for the proper carrying out of internal quality control that refers to the mentioned laboratory. In a properly functioning process, it is necessary to determine the inaccuracy, load and total allowable error. Through the analysis of appropriately constructed control charts it is possible to verify if errors that appear random and systematically do not exceed the size of their total allowable error. The assessment of the proper functioning of the analytical method allows selecting the appropriate rules to interpret the results.
Quality control on the example of medical diagnostic laboratory
Keywords: kontrola jakości; jakość; zarządzanie jakością; TQM; nieprecyzyjność; obciążenie; całkowity błąd dopuszczalny; karty kontroli; reguły interpretacyjne; quality control; quality; quality management; Total Quality Management; imprecision; bias; total error allowable; control charts; rules of interpretation