Koszty w ujęciu podatkowym i bilansowym na przykładzie spółdzielni XYZ - Ruszkowicz, Lidia (My University, 2013)
Jednostki prowadzące działalność gospodarczą podlegają zarówno prawu bilansowemu, jak i podatkowemu, a system rachunkowości powinien spełniać wymogi obu tych praw, bez naruszania ich odmiennych celów, funkcji oraz przyjętych zasad. Zdarzenia ujmowane w księgach rachunkowych wywołują określone skutki podatkowe, w tym z tytułu podatku dochodowego wpływającego na wynik finansowy. O ile wypełnienie obowiązków fiskalnych wymaga ujęcia podatkowych skutków zdarzeń zgodnie z prawem podatkowym, to dla potrzeb sprawozdawczości finansowej należy ujmować je według prawa bilansowego. W niniejszej pracy starano się przedstawić problematykę dwoistości prawa, czyli równoległego obowiązywania prawa bilansowego i podatkowego w stosunku do jednostek gospodarczych i wynikających z tego tytułu określonych konsekwencji ewidencyjno – rozliczeniowo – finansowych w odniesieniu do ponoszonych przez jednostkę gospodarczą kosztów na tle wybranej do pracy spółdzielni, która stanowi podmiot pracy. Opracowanie nie wyczerpuje wszystkich wątków związanych z tematem, ma za zadanie dokonać pewnej systematyzacji, uporządkowania i ukazania zjawiska w szerszej perspektywie by w końcowym efekcie potwierdzić słuszność podniesionej hipotezy, zgodnie z którą w praktyce funkcjonowania jednostek gospodarczych, zwłaszcza w ich komórkach finansowo-księgowych, następuje „zderzenie” prawa bilansowego z prawem podatkowym. W tym kontekście stwierdzono niepokojące, występujące w praktyce zjawisko podporządkowania polityki rachunkowości regulacjom podatkowym, odzwierciedlając nierealny obraz jednostki, lecz efekt doraźnych rozwiązań podatkowych.

Business running units are subject to not only law of business balance but also tax law. Therefore accounting standards should take into account both these laws but in such a way that would not change their functions and aims. Records in the books of account cause particular tax effects including income tax which has an influence on financial result. When it comes to fiscal obligations law tax has to be used but in terms of accounting standards we have to follow law of business balance. In this MA thesis I tried to present problematic aspects of the two laws which are in force simultaneously while running a business and incurring costs on the example of the cooperative. The presented thesis does not cover all the aspects connected with the subject but its aim is to systematize and to present the subject in broader perspective. As a result we come to a conclusion which supports my hypothesis that, in practice, bookkeeping records of law of business balance and tax law go together. In this context it was noticed a disturbing thing which is misusing accounting principles which does not provide entirely true information about a firm's performance but is used to find appropriate solutions to minimize business expenses, including taxes.
The costs in terms of taxes and the balance sheet as an example of cooperatives XYZ
Keywords: prawo bilansowe; prawo podatkowe; koszty; rozliczenia międzyokresowe kosztów; wynik finansowy; podatek odroczony; amortyzacja; business balance law; tax law; costs; accrual; financial result; deferred tax; depreciation