Systemy informatyczne wspierające rozwój przedsiębiorstwa - Kiełbasa, Adam (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy jest prezentacja wybranych rozwiązań oprogramowania System Center Configuration Manager oraz Tivoli Endpoint Manager. Są to produkty wiodących firm informatycznych dające ogromne możliwości zarządzania zasobami danej organizacji. Odpowiednio skonfigurowane i wdrożone pozwalają znacząco obniżyć koszty oraz przyczynić się do szybszego rozwoju każdego przedsiębiorstwa. W rozdziale pierwszym przedstawiony został wpływ komputeryzacji i informatyzacji na obecny rynek pracy. Zaprezentowano równie historie oprogramowania oraz zalety i wady wprowadzenia do firm urządzeń elektronicznych. Rozdział drugi zawiera główne cechy programów SCCM i Tivoli, oferujące nietypowe podejście do zarządzania cyklem życia IT z modularnym, zintegrowanym rozwiązaniem w zakresie całej infrastruktury informatycznej. Następnie przedstawiono automatyzację zadań za pomocą języków skryptowych oraz opisano niektóre z nich. Rozdział czwarty prezentuje wykonane przez autora testy zdalnej dystrybucji oprogramowania. Do badań z wykorzystaniem Tivoli posłużono się gotową infrastrukturą informatyczną, natomiast dla potrzeb SCCMa zbudowano małe laboratorium badawcze składające się z dwóch komputerów. Na koniec przedstawione zostały skrypty pomagające zautomatyzować codzienne czynności administratorów IT. No końcu znalazły się wnioski i krótkie podsumowanie niniejszej pracy.
Computer systems used for supporting company development
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; komputerowe wspomaganie zarządzania; systemy wspomagania zarządzania; informatyczne systemy zarządzania