Zastosowanie metody SCRUM w zarządzaniu projektami firmy Asseco Business Solutions - Jakubowska, Ewelina (My University, 2010)
Celem głównym pracy jest zbadanie korzyści, barier oraz ocena stosowności metodyki SCRUM w projektach informatycznych firmy Asseco BS. Aby zrealizować cel pracy wprowadzono następujące treści zawarte w trzech zasadniczych częściach, wprowadzeniu oraz podsumowaniu, w którym to dokonano generalizacji wniosków cząstkowych. W rozdziale pierwszym dla szerszego zobrazowania i lepszego zrozumienia dalszej części pracy przedstawiono ogólne zagadnienia związane z zarządzaniem projektami. Zaczęto od omówienia genezy zarządzania projektami, pojęć terminologicznych, charakterystyki projektów, etapów ich realizacji, najczęściej popełnianych błędów przy ich realizacji, aż do kluczowych czynników sukcesu projektu. Rozdział drugi wprowadza Czytelnika w metodologię prowadzenia projektów informatycznych. Metodologia SCRUM została przybliżona i uszczegółowiona poprzez prezentację jej podstawowych założeń oraz główny mechanizm procesu i jego poszczególne elementy. Rozdział trzeci zawiera koncepcję i cele badań własnych, opis podmiotu badań oraz opis projektów, w których wykorzystywany jest SCRUM. W efekcie przyjętych założeń oraz zastosowanych metod badawczych przedstawiono analizę otrzymanych danych, podsumowanie badań oraz wnioski wyciągnięte na ich podstawie. W rozdziale sformułowane zostały również przesłanki oraz propozycje usprawnień. Zakres czasowy zaprezentowanych w pracy badań obejmuje przede wszystkim lata 2009-2010, w których realizowane były przedstawione w pracy projekty. Materiał badawczy zebrano w czerwcu 2010 roku.
Applying the SCRUM project management company Asseco Business Solutions
Keywords: zarządzanie projektem; metoda Scrum; planowanie projektów informatycznych; Information Technology (IT)