Koszty bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie na przykładzie firmy wielobranżowej "Burnat" - Śmiertka, Katarzyna (My University, 2012)
Głównym celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania kosztów BHP. W głównej mierze polega to na wykorzystaniu działalności praktycznej, czerpiącej i wykorzystującej wiedzę z zakresu wielu nauk m.in. zarządzania, medycyny, ergonomii pracy, prawa pracy, w celu poprawy środowiska pracy. Główną tendencją jest dokonanie odpowiedniej polityki zarządzania bezpieczeństwem, zapewniając w ten sposób kompleksowe działania profilaktyczne i jej funkcjonowanie. Działania te polegają na zapobieganiu i spełnieniu wymagań poprzez spełnienie określonych standardów bezpieczeństwa pracy, które przekładają się na świadczone usługi, produkcje w zakładzie pracy. Niniejsza praca składa się z pięciu rozdziałów: trzech o charakterze teoretycznym oraz dwóch empirycznych. W przypadku zakładu pracy produkującego kostkę brukową zauważyć można, iż ponoszenie kosztów na cele bhp nie ma charakteru stałego, polityka profilaktyki zagrożeń i wypadków, prowadzona w przedsiębiorstwie różni się bardzo znacznie od tej w całej gałęzi gospodarki. Związane jest to głównie z dużymi zakładami pracy gdzie średnie zatrudnienie przekracza 500 osób w zakładzie. Po przeprowadzeniu analizy kosztów możemy jednoznacznie stwierdzić, że zakład pracy przywiązuje dużą wagę do ryzyka związanego z wypadkami przy pracy.
Occupational health and safety costs incurred by an enterprise as exemplified by the "Burnat" multisector company
Keywords: człowiek w pracy; bezpieczeństwo w pracy; koszty bhp; bezpieczeństwo i higiena pracy