Gospodarowanie majątkiem gminy przez utworzone jednostki organizacyjne na przykładzie Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej sp. z o.o. z siedzibą w Brzesku - Kądziołka, Arkadiusz (My University, 2009)
W pracy zostało przedstawione gospodarowanie majątkiem gminy przez jednostki organizacyjne, na przykładzie Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej sp. z o.o. w Brzesku Celem pracy jest ogólna charakterystyka znajdujących się na terenie Gminy Brzesko jednostek organizacyjnych, które swoją działalnością świadczą usługi mieszkańcom gminy oraz szczegółowa charakterystyka jednej z nich tj. Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej. Zamierzano uzyskać odpowiedź na pytanie w jaki sposób spółka ta gospodaruje, powiększa i usprawnia swój majątek, z wykorzystaniem środków przekazanych przez gminę. Praca składa się z 7 rozdziałów. W rozdziale I zostały przedstawione zagadnienia związane z miejscem gminy w samorządzie terytorialnym. Rozdział II poświęcony jest jednostkom organizacyjnym świadczącym usługi użyteczności publicznej. Ukazany został też sposób w jaki zostały utworzone i wyposażenie w niezbędne zasoby finansowe, takie jak dochody własne oraz zwrotne i dotacje. Rozdział III przedstawia jednostki organizacyjne i sposób ich funkcjonowania. Rozdział IV to metodyka badania jednostek organizacyjnych Gminy Brzesko, z szczególnym uwzględnieniem Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Brzesku Spółka z o.o., cel badań, hipotezy badawcze, zasady i procedury oceny, zakres badania, źródła i metody zbierania informacji. Rozdział V poświęcony jest charakterystyce gminy Brzesko. W rozdziale VI przedstawione zostały jednostki organizacyjne funkcjonujące na terenie gminy Brzesko, ich cele i zadania oraz funkcjonowanie. Rozdział VII ukazuje Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w ujęciu podmiotu gospodarującego. Znajdują się w nim informacje na temat Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej sp. z o.o. w Brzesku. Ukazana została prowadzona działalność i podejmowane inwestycje.
Commune property management by created organizational units as exemplified by Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej sp. z o.o. based in Brzesko
Keywords: gmina; zadania własne gminy; zadania zlecone gminy