Strategie Bezpieczeństwa Narodowego Polski 2003 i 2007 jako odpowiedź na zmieniające się uwarunkowania bezpieczeństwa - Majerska, Regina (My University, 2010)
Aby dobrze zrozumieć pojęcie bezpieczeństwa, a także przekonać się o stopniu skomplikowania przedstawianej kwestii omawiam jego teoretyczne aspekty w rozdziale pierwszym niniejszej pracy. Jest to rozdział obszerny ponieważ oprócz przedstawienia pojęcia i istoty bezpieczeństwa (w tym jego typologii), a także jego uwarunkowań, przedstawione są także zagrożenia, których wystąpienie może w większym lub mniejszym stopniu godzić w bezpieczeństwo. Główny podział zagrożeń bezpieczeństwa, który znajduje się w tej pracy wymienia zagrożenia militarne, ekonomiczne, polityczne, społeczne i ekologiczne. Metodą badawczą, którą wybrałam do przedstawienia spraw związanych z bezpieczeństwem jest analiza oficjalnych dokumentów. Do tej pracy jest to najlepsza metoda. Zapoznanie z różnymi materiałami dotyczącymi ogólnego pojęcia bezpieczeństwa, zagrożeń z nim związanych, a także z dokumentami – Strategią Bezpieczeństwa Narodowego z 2003 i 2007 roku pozwala bezpieczeństwo zaprezentować w sposób zbiorczy. Wśród problemów, na które Polska winna zwrócić uwagę jest według mnie bezpieczeństwo militarne, międzynarodowe oraz energetyczne. To właśnie te aspekty wybrałam do opisania w trzecim rozdziale. Powszechnie mówi się o profesjonalizacji SZ RP, lecz aby tego dokonać należy mieć dobry plan jak to zrobić, posiadać odpowiednie środki finansowe i dać sobie na ten proces odpowiedni czas, ponieważ jest to szereg działań, które muszą być podjęte, a nie da rady ich zrobić w krótkim okresie czasu. Kolejną sprawą są relacje polsko – rosyjskie. Są one bardzo różne. W zależności od rozpatrywanych spraw można powiedzieć, że stosunki te raz są lepsze, raz gorsze. Na stan tych stosunków wpływają różne czynniki np. dostawy surowców energetycznych z Rosji, relacje polsko – amerykańskie. Ostatnią rzeczą o której mówię w trzecim rozdziale jest bezpieczeństwo energetyczne. Pewność dostaw surowców, a także uniezależnienie od dostaw z jednego źródła leży w interesie Polski, a także innych państw. Dlatego też, jest to problem uniwersalny, który w miarę możliwości Polska winna rozwiązać sama, bądź w porozumieniu z innymi państwami.
The Polish National Security System in 2003 and 2007 according to the changing security environment
Keywords: bezpieczeństwo narodowe; Polska; bezpieczeństwo międzynarodowe; bezpieczeństwo energetyczne; stosunki międzynarodowe