Problemy społeczne w powiecie limanowskim w latach 2009-2013 - próba diagnozy i oceny - Pacholarz, Dawid (My University, 2013)
Praca poświęcona jest diagnozie i ocenie problemów społecznych na terenie powiatu limanowskiego. Została napisana na podstawie dostępnych dokumentów statystycznych i urzędowych oraz badań przeprowadzonych wśród osób bezrobotnych i pracowników socjalnych z terenu powiatu limanowskiego. Na podstawie przeprowadzonych analiz wyciągnięto wnioski, które określiły skalę problemów społecznych w powiecie. W wyniku badań okazało się, że głównym problemem społecznym w powiecie limanowskim jest bezrobocie. Dzięki zebranym wnioskom udało się ustalić, że przyczyną wzrostu liczby bezrobotnych jest niska aktywność osób bezrobotnych wobec proponowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Limanowej rozwiązań. W badaniu porównawczym dwóch powiatów, zostały wyodrębnione różnice w strategii rozwiązywania problemów społecznych, które mogą zaważyć na ogólnej kondycji powiatu limanowskiego w obszarze tych problemów. Ponadto na postawie konkluzji z ankiet przeprowadzonych wśród pracowników socjalnych zostały zasygnalizowane problemy, mające wpływ na trudności w realizacji pracy socjalnej.

Work is devoted to the diagnosis and evaluation of social problems in the years 2009- 2013 in the district lima. It was written on the basis of available documents and official statistics and surveys conducted among the unemployed and social workers from the county Limanowa. On the basis of analysis draws conclusions that establish the scale of social problems in the county. The research found that a major social problem in the county Limanowski is unemployment. With the audience requests it has been determined that the cause of the increase in unemployment is low activity of the unemployed to the proposed by the District Labour Office in Limanowa solutions. In the comparative study of two counties, were extracted differences in social problem-solving strategies that can influence the overall health of the district in the lima these problems. Furthermore, on the basis of the conclusions of a survey of social workers have been signaled problems affecting the implementation difficulties of social work.
Social problems in the district Limanowski years 2009-2013 - an attempt to diagnosis and evaluation
Keywords: problemy społeczne; praca socjalna; powiat; diagnoza; strategia; analiza; social problems; social work; county; diagnosis; strategy; analysis