Zarządzanie systemem zimowego utrzymania dróg wojewódzkich w Małopolsce – jako przedsięwzięcie projektowe - Bałut, Marcin (My University, 2011)
Niniejsza praca skupia się na analizie procesu zarządzania zimowym utrzymaniem dróg wojewódzkich w Małopolsce, jako projektu z uwzględnieniem, jakże ważnego aspektu bezpieczeństwa ruchu drogowego oraz propozycją metod efektywnych i bardziej sprawnych działań na tym polu. Szczególnie istotnym aspektem przy omawianiu zarządzania ZUD jest bezpieczeństwo ruchu drogowego, które zostało podkreślone w niniejszej pracy. Przeprowadzenie analizy procesu zarządzania zimowym utrzymaniem dróg wymaga znajomości podstawowych pojęć z zakresu zarządzania projektami, jak również funkcji i zadań, jakie spełnia projekt. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział niniejszej pracy koncentruje się na charakterystyce zespołu projektowego, metodach jego tworzenia oraz istotnej funkcji i zadaniach, jakie spełnia i realizuje kierownik projektu. Drugi rozdział skoncentrowany został na prezentacji systemu utrzymania dróg wojewódzkich w Małopolsce, który opiera się na prezentacji i analizie zadań Zarządu Dróg Wojewódzkich w Krakowie, w tym organizowanie przetargu w formie zamówienia publicznego. Ostatni rozdział zawiera propozycje udoskonalania systemu utrzymania dróg wojewódzkich zimą. Również w rozdziale tym zaprezentowany został planowany budżet ZDW w Krakowie oraz proces kontroli i nadzoru systemu zimowego utrzymania dróg wojewódzkich w Małopolsce. Wybór omawianych w poszczególnych rozdziałach problemów ma na celu przedstawienie w sposób jasny i kompleksowy podejścia do zarządzania ZUD jako projektu, który aby przynosił zamierzone rezultaty należy planować i realizować w sposób szczegółowy i konsekwentny. Poprawa systemu zarządzania zimowym utrzymaniem dróg wojewódzkich w Małopolsce ma duży potencjał i jak wynika z niniejszej pracy duże możliwości rozwoju. Niezbędne jest jednak podjęcie intensywnych procedur, które ukierunkowane będą na zastosowanie nowoczesnych technik, wykorzystanie doświadczenia Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, a także własnych pomysłów zarządzających, którzy dobrze znają sytuację i problemy.
Winter maintenance system management for Małopolska province roads – as a project enterprise
Keywords: zarządzanie; zimowe utrzymanie dróg; bezpieczeństwo w ruchu drogowym; zarządzanie projektami; zamówienia publiczne; Małopolska