Pozyskiwanie pracowników na przykładzie FPHU Wiśniowski - Stach Łukasz (My University, 2014)
Najważniejszym zasobem organizacji są pracownicy, którzy dostarczają jej swoją pracę, wiedzę i umiejętności. O wartości firmy będzie decydował jej potencjał intelektualny a nie majątek rzeczowy, dlatego też istotnym zadaniem kadry zarządzającej jest odpowiedni dobór, szkolenie i doskonalenie ludzi, którzy posiadają największy udział w realizacji celów organizacji. Od prawidłowego pozyskania personelu zależy, jakim potencjałem ludzkim dysponuje organizacja, jakie będą możliwości jego doskonalenia i rozwoju, poprawy efektywności pracy oraz współdziałania ludzi. Nowocześnie zarządzane firmy starają się inwestować w zasoby ludzkie, dobierać właściwych pracowników, pobudzać ich do pracy i stałego podnoszenia kwalifikacji oraz sprzyjać tworzeniu się zespołów przywiązanych do organizacji, poczuwających się do odpowiedzialności za jej stan i rozwój. Proces zdobywania i wykorzystywania zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie składa się z kilku zharmonizowanych ze sobą specjalistycznych działań. Działania te mają zapewnić zasoby ludzkie w odpowiedniej ilości i jakości, niezbędne do osiągnięcia ogólnych celów organizacji. Celem pracy jest zidentyfikowanie najważniejszych problemów związanych z procesem pozyskiwania pracowników.
Recruitment of employee on example of FPHU Wiśniowski
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; planowanie zasobów ludzkich w organizacji; selekcja pracowników; adaptacja do pracy; firma FPHU Wiśniowski