Biznes Plan Day Spa dla mężczyzn - Pastuszak Katarzyna (My University, 2008)
O wyborze tematu mojej pracy zadecydowało wiele czynników, a przede wszystkim fakt, że autorka interesuje się kosmetyką i w przyszłości zamierza otworzyć własną działalność gospodarczą. Pomysł na napisanie biznes planu ''Day Spa 4 Men'' powstał w wyniku obserwacji rynku kosmetycznego, na którym występuje nisza dotycząca świadczenia usług kosmetycznych dla mężczyzn. Analizując polski rynek kosmetyczny możemy zauważyć, że jest on głównie ukierunkowany na sprzedaż kosmetyków oraz świadczenie usług dla kobiet. Podczas sporządzania biznes planu możemy szczegółowo zaplanować każde działanie w czasie oraz dostrzec szanse oraz zagrożenia wejścia na rynek z nową usługa. Dzięki analizie finansowej jesteśmy w stanie oszacować koszty uruchomienia działalności oraz obliczyć planowane zyski. Określenie misji i celów przedsiębiorstwa oraz stworzenie strategii marketingowej pomoże nam w uniknięciu kosztownych błędów w przyszłości. Napisanie biznes planu jest niezbędne, jeżeli chcemy założyć własne przedsiębiorstwo i skutecznie nim zarządzać. Jako przyszła absolwentka wyższych uczelni chciałabym stworzyć taki salon, w którym mężczyzna będzie czuł się swobodnie i komfortowo. Co więcej jest to także dla autorki szansa na zrobienie kariery zawodowej w dziedzinie która mnie interesuje. Celem pracy jest zapoznanie się z problematyką uruchomienia działalności kosmetycznej z uwzględnieniem ustawodawstwa polskiego.
Business plan day SPA for men
Keywords: biznes plan; założenia metodyczne biznes planu; działalność gospodarcza; aspekty formalne Day SPA; procedura rejestracyjna; wymagania Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej; popyt na usługi konsmetyczne