Bezpieczeństwo E-business - bankowość elektroniczna na przykładzie kart płatniczych i bankomatowych - Mrozowski, Michał (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy było zaprezentowanie oraz porównanie istniejących na runku technologii kart elektronicznych. W pracy ujęto historię powstawania kart bankomatowych oraz bankomatów. W opisie historycznym ujęto rozwój oraz budowę kart elektronicznych. W pracy zostały opisane rodzaje kart elektronicznych i ich budowa. Podzielono i opisano karty ze względu na sposób rozliczania transakcji, sposób budowy i ich zasięg funkcjonowania. Opisano charakterystykę i dynamikę rozwoju kart na polskim rynku. Ukazano mocne i słabe strony opisywanych technologii (karty magnetyczne, karty elektroniczne, PayPass, payWave). Dużą uwagę skupiono na zagrożeniach płynących z korzystania z kart elektronicznych oraz metody zabezpieczania się przed potencjalnymi atakami oraz kradzieżą.

The main objective of this paper was to present and compare existing electronic card technology. The study recognized the history of the formation of ATM cards and ATMs. The paper recognize the historical description of how the electronic cards was made and developed. This paper describes types of electronic cards and their construction. The cards was divided and described by the way of the settlement, transactions, a range of construction and operation. The paper describes the characteristics and dynamics of the cards on the Polish market and also showing the strengths and weaknesses of the electronic card technology (magnetic cards, smart cards, PayPass, payWave). Much attention was focused on the dangers arising from the use of smart cards and methods of protection against potential attacks and theft.
E-business security – electronic banking using credit card and ATM card as example of electronic payment
Keywords: karty płatnicze; bezpieczeństwo danych; bankowość elektroniczna; bezpieczeństwo transakcji