Analiza ryzyka zawodowego na stanowisku kierowcy i mechanika samochodowego na przykładzie Przedsiębiorstwa "X" w Brzesku - Stelmach, Agnieszka (My University, 2012)
Celem badawczym niniejszej pracy jest identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kierowcy i mechanika samochodowego na przykładzie Przedsiębiorstwa „X”. Punktem wyjścia było teoretyczne zaprezentowanie zagadnień związanych z oceną ryzyka zawodowego, charakterystyka metod jego analizy oraz przedstawienie niebezpieczeństw charakterystycznych dla badanych specjalności, na podstawie literatury fachowej. Następnie w oparciu o informacje teoretyczne oraz wiadomości praktyczne pozyskane z Firmy „X”, opracowano analizę ryzyka na danych stanowiskach pracy. Do oceny ryzyka zastosowano trzy wybrane sposoby: metodę Polskiej Normy PN-N-18002, metodę PHA i Wskaźnik Ryzyka Risc Score. Na zakończenie porównano uzyskany poziom ryzyka dla badanych stanowisk, spośród trzech metod wybrano najodpowiedniejszy sposób oceny ryzyka oraz opracowano działania ograniczające ryzyko.
Job risk analysis for the positions of driver and mechanic. Case study of company "X", Brzesko
Keywords: ryzyko zawodowe; człowiek w pracy; kierowca; mechanik samochodowy; ocena ryzyka zawodowego