Kreowanie wizerunku firmy na rynkach międzynarodowych na przykładzie przedsiębiorstwa Fakro - Święs, Agnieszka (My University, 2008)
Głównym celem pracy jest wskazanie istoty i znaczenia wizerunku dla firmy działającej na rynkach międzynarodowych oraz wyjaśnienie zadań i celów public relations w procesie budowania image’u firmy. Celem pracy jest analiza i ocena działań i narzędzi stosowanych przez firmę FAKRO dla kształtowania wizerunku przedsiębiorstwa na różnych międzynarodowych rynkach. Rynek okien dachowych jest bardzo specyficznym rynkiem, dlatego też należy z wielką rozwagą dobierać narzędzia i instrumenty kształtujące wizerunek firmy, aby odpowiednio dotrzeć i ukształtować opinię otoczenia. Okna dachowe FAKRO są najczęściej wybieranym produktem z tej branży w kraju, co dowodzi znajomości i popularności marki w Polsce. Na rynku lokalnym grupa FAKRO osiągnęła niekwestionowany sukces dzięki systematycznemu rozwojowi firmy, poszerzaniu oferty oraz uświadamianiu potencjalnemu nabywcy swojego istnienia, promowaniu produktu i kreowaniu korzystnego wizerunku poprzez media, akcje sponsorskie, wystawy, pokazy i wiele innych. Jeśli wziąć pod uwagę rynek międzynarodowy to posiadany 17-sto procentowy udział plasuje grupę FAKRO na drugim miejscu na świecie pod względem sprzedaży. Dowodzi to dużej popularności produktów badanej firmy a co zatem idzie, sporej znajomości produktu i marki. Korzystny image firmy jest na rykach różnych krajów systematycznie kształtowany za pomocą różnorakich narzędzi, oraz pogłębiana jest świadomość istnienia produktu wśród potencjalnych nabywców. Jednakże istnieją instrumenty i działania z zakresu public relations niedostatecznie wykorzystane przez firmę na rynkach zagranicznych, co zostało zasygnalizowane w podsumowaniu części badawczej.
Creating the corporate image for international markets using the example of the Fakro company
Keywords: wizerunek przedsiębiorstwa; marketing; rynki międzynarodowe; produkt; ceny; promocja; reklama; public relations