Biznes plan przedsiębiorstwa ubiegającego się o kredyt inwestycyjny - Porębska, Aneta (My University, 2013)
Biznes plan należy do jednych z ważniejszych dokumentów finansowych, które opisują przedsiębiorstwo, jego działalność, planowane inwestycje, rynek, w którym działa, otoczenie bliższe i dalsze oraz sposoby finansowania. Głównym celem pracy jest ukazanie, że biznes plan jest bardzo ważnym elementem podczas realizacji inwestycji. Jednostka posiadając właściwie zbudowany biznes plan zwiększa swoją wiarygodność w otoczeniu, jak również zwiększa szansę uzyskania potrzebnego kapitału na pokrycie inwestycji. Praca składa się z trzech rozdziałów. Dwa pierwsze rozdziały zawierają część teoretyczną, natomiast trzeci stanowi część empiryczną pracy. Rozdział pierwszy jest wprowadzeniem do tematu biznes planu. Drugi rozdział poświęcony jest strukturze biznes planu, która określa z jakich elementów ma składać się ten dokument oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę. Część empiryczna jest główną częścią pracy i stanowi podsumowanie wszystkich rozważań ukazanych we wcześniejszych rozdziałach. Rozdział ten oparty jest na sporządzaniu biznes planu dla firmy „GUMEE” mający na celu uzyskanie kredytu na sfinansowanie inwestycji. W pierwszej części opisano streszczenie projektu przedsięwzięcia, a następnie zakres działalności podmiotu. Następnie przedstawiona została analiza SWOT planowanej inwestycji. W kolejnym etapie opracowane zostały poszczególne plany i na końcu wyciągnięto wnioski. Głównym źródłem pracy była literatura fachowa. Baza internetowa okazała się również pomocna i korzystna.

The empirical part of the thesis contains the application of the theory presented above on the example of a business plan for a start-up, a manufacturer of car tyres. Using the principles and structure, in the first place a summary of the project is given, and then the activity of the entity is described. Then, the SWOT analysis of the planned investment is conducted. In the next stage detailed plans have been developed, which include a strategic, technical, organizational, financial, and marketing plan, and finally it was concluded.
Business plan of a company applying for an investment credit
Keywords: biznes plan; planowanie; analiza SWOT; inwestycje; konkurencja; spółka; business plan; planning; SWOT analysis; investment; competition; company