Implementacja protokolu IP v.6 w małym przedsiębiorstwie - Staniek, Piotr (My University, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie wnikliwej specyfikacji nowej technologii, a także sposobu zaimplementowania jej w konkretnej infrastrukturze. W części teoretycznej przeanalizowane zostaną miedzy innymi przyczyny wynalezienia nowego protokołu (rozdział 2), budowę podstawowej jednostki transmisyjnej- pakietu (rozdział 3), zagadnienia dotyczące adresacji (rozdział 4), podstawowe funkcje protokołu (rozdział 5), , Quality of Service (rozdział 6), koncepcje bezpieczeństwa (rozdział 7) oraz mechanizmy „przejścia” –transition pomiędzy używanym obecnie protokołem IP v. 4 a wersja 6. (rozdział 8). Oprócz tak skonstruowanej części teoretycznej, praca ta zawierać będzie schemat wdrażania (zaimplementowania) wyżej wymienionego protokołu w małym przedsiębiorstwie, w sieci składającej się z kilkunastu komputerów, a także równoległych urządzeń sieciowych – switch / router. Konieczne też będzie zaimplementowanie mechanizmu „przejścia” z protokołu IP6 w sieci wewnętrznej, do sieci zewnętrznej (Internetu) opartej na protokole IP wersji 4. Platformą będzie głównie system Windows XP oraz Enterprise Server Edition (z uwagi na powszechność zastosowania), ale podstawowa konfiguracja pod systemem Linux (Unix) także zostanie ujęta. Wszystko to zostanie zawarte w rozdziale dziewiątym pracy. Rozdział 10 stanowić będzie swego rodzaju podsumowanie.
Implementation techniques of the IPv6 protocol in a small business environment
Keywords: protokół IP; sieci komputerowe; transmisja danych