Value at Risk w zarządzaniu ryzykiem rynkowym - Bartosik Agata (My University, 2005)
W ostatnich latach zarządzanie ryzykiem stało się kluczowym elementem działalności banków czy innych instytucji finansowych. Pojawił się nowy zawód: menedżer ryzyka oraz rozwinęła się nowa dziedzina: zarządzanie ryzykiem, w ramach której powstały nowe metody mierzenia ryzyka, ułatwiające w znaczny sposób jego kontrolę i zarządzanie. Jednym ze standardów nowoczesnego zarządzania ryzykiem jest metoda wartości narażonej na ryzyko czyli VaR. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie koncepcji wartości narażonej na ryzyko VaR. Stosując różne metody obliczono VaR dla różnych portfeli akcji inwestora indywidualnego, przedstawiono wady i zalety tychże metod. Następnie omówiono najnowsze zalecenia Komitetu Bazylejskiego (Basel Committee) dotyczące stosowania wartości narażonej na ryzyko VaR, jako standardowego narzędzia mierzenia ryzyka rynkowego w banku czy też innej instytucji finansowej.
Keywords: Value at Risk; zarządzanie ryzykiem rynkowym; VaR dla portfela; metoda symulacji Monte Carlo; finanse